De cane corso

Algemene omschrijving


De Cane Corso is een middelgrote, kortharige, gespierde, compacte hond. Ondanks zijn robuuste voorkomen is de hond toch sportief en elegant.

De Cane Corso wordt gemiddeld tussen de 8 en 10 jaar oud.


Uiterlijk

De Cane Corso heeft een korte glanzende vacht en kent verschillende erkende kleuren: zwart, grijs, blauw, fawn, rood en gestroomd. De gestroomde honden hebben een kleurcombinatie uit de eerder genoemde kleuren. Soms hebben de honden een masker afhankelijk van de kleur.

Schofthoogte: reu 64 tot 68 cm, teef 60 tot 64 cm (met 2cm speling)

Gewicht: reu 42 tot 50 kg, teef 38 tot 45 kg.


Bouw van de hond

Het hoofd van de Cane Corso heeft een brede schedel. De breedte van de schedel is gelijk aan of groter dan de lengte van de schedel. De neus is hoekig en heeft een niet te lange stop. De hond heeft bij voorkeur een lichte ondervoorbeet. De oren hebben een driehoekige vorm en hangen langs de kop.   De relatief grote amandelvormige ogen hebben een intelligente en waakse blik. De kleur van de ogen is in overeenstemming met de vacht, het liefst zo donker mogelijk. De bouw van de hond is redelijk zwaar, maar elegant. De bespiering is goed ontwikkeld. De rug van de hond loopt recht. De achterhand is lang en breed en schuin aflopend. De staart is half lang en hoog ingeplant en wordt afhangend gedragen.  De borstkas is diep en breed en loopt af naar de elleboog. De voorpoten zijn sterker gehoekt dan de achterpoten.


Karakter

De Cane Corso is een vriendelijke, imposante hond. Hij dwingt door zijn rustige robuuste voorkomen respect af. In huis is het een rustige hond, buiten is het een actieve hond die zich uren lang kan vermaken. Naar mensen toe is het een sociale hond, maar afwachtend naar vreemden. Het is een goede waakhond. Naar andere honden toe is de Cane Corso ook sociaal en speelt graag met soortgenoten. Het is belangrijk om de hond goed te socialiseren. Als de Cane Corso niet sociaal wordt opgevoed, zal hij een teruggetrokken houding aannemen met een waakse instelling. Vanwege zijn nieuwsgierige en leergierige instelling is de Cane Corso zeer geschikt om gehoorzaamheidstrainingen te volgen.